Quelinda
Quelinda
‘Ben er klaar mee.’
Met die woorden komt Paul me tegemoet met de dinghy. Vanochtend hadden we een slechte start samen. Mot om onbenulligheden. Allebei behoefte aan eigen ruimte. Paul had me met veel plezier op de kade afgezet en ik was nog veel blijer met vaste grond onder mijn voeten. Weg van het geklauter aan boord en gezoem van ventilatoren. IJskoude kokoslimonade, al wandelend plaatjes schieten en boodschappen doen, daar had ik zin in! Dat maakt me altijd weer blij. Na een paar uurtjes had ik alles gedaan wat ik wilde en mijn frustratie achtergelaten. Bij Paul ging het anders.
Smerig en bezweet pakt hij mijn volle tassen beet. ´We kunnen geen water meer maken. Die kutgenerator is weer stuk. ´
´Wat!? Alweer? Hoe kan dat nou?’ Dit is de tweede, dure motor in nog geen twee jaar tijd.
‘Ja, zeg jij het maar. Naar zijn grootje, het lager is kapot. Ik weet het niet meer Charlotte. Ik ben er zo klaar mee. Misschien moeten we de boot maar gewoon verkopen en een ticket naar Nederland boeken.’
‘Wat? Quelinda wegdoen?’ Dat zal toch niet. Zeker niet uit zijn mond.
´Klotehitte hier ook. Werkelijk alles gaat stuk. Weken onderhoud gedaan en weer lopen we achter de feiten aan op een plek waar niets te krijgen is. En dan heb ik het nog niet eens over wat dit geintje gaat kosten.’
Wat moeten we toch?
De verantwoordelijkheid om Quelinda in goede conditie te houden en een voortdurend onbestemd gevoel, zuigen hem leeg. Vertrouwen wat juist comfort geeft en ons steeds weer in staat stelt nieuwe uitdagingen aan te gaan, is er even niet meer. Iets wat bij mij al langer speelt om meerdere andere redenen. Ik weet even niet wat ik tegen Paul moet zeggen. Beter ook maar van niet.
In stilte varen we terug naar Quelinda die grotendeels in de vaargeul ligt omdat we bij aankomst de bodem raakten en niet meer dichter naar de kust durfden. Ik berg de boodschappen op en zet een kan verse koffie. Wat moeten we toch?
Wegjagen gaat niet
Heus, ik hoor je denken. Wat hebben die twee eeuwige vakantievierders nou te zeuren?
Want inderdaad, Isla Providencia is kneuterig leuk. Onzichtbaar op de kaart maar kleurrijk. Bijna iedereen spreekt Engels en er waait een Jamaicaanse vibe over. Niet alleen dat. In 2020 verwoestte orkaan Iota nagenoeg alles. Met man en macht en Colombiaans overheidsgeld werd alles herbouwd. Werkelijk alles is nieuw. En de sfeer? Dat is er eentje van ons kent ons.
Elke dag vaart een vrachtscheepje met goederen voorbij en al gauw kennen we de laders en lossers nadat we voor hen een afgevallen lading groene kolen uit het water wisten te vissen. Of het nu bij de bakker, aan de kade of de supermarkt is, overal zien we dezelfde mensen en dat al na een paar dagen.
De zoon, van de agent die ons door douane en immigratie loodste, verhuurde ons zijn scooter. Een rijbewijs hoefde hij niet te zien en borg was ook niet nodig. ‘Je kan wel rijden toch?’ Was het enige wat hij vroeg. Het sleuteltje zat er nog op. Criminaliteit staat niet in het woordenboek.
Maar de belangrijkste reden om vanuit Panama, in twee dagen aan de wind, hiernaartoe te koersen was de onderwaterwereld. Helder en rijk met diepe kloven. Steile onderwaterwanden met immense, verscholen krabben en een spierwitte zandbodem waar we tussendoor zweven. Het is de habitat van de rifhaaien. De tientallen reuzenjagers zwemmen zo dichtbij dat we de huid zien glanzen en we nagestaard worden. Het is bijna eng. Maar ik weet dat ik ze niet mag wegjagen met mijn armen. Die zitten veilig onder mijn oksels geklemd om niet voor visje te worden aangezien.
-
Quelinda verkopen?
Precies, daarom is het ook zo dubbel. Waanzin is het. De voortdurende uitdaging van het reizen en een leven aan boord. Het is energie gevend en tegelijk een lek.
‘Hier lief. Je koffie.’ De rest van de middag praten en zwemmen we wat.
Het punt van verzadiging is na twee jaar zeilend op reis bereikt. De generator die stuk is, is slechts de spreekwoordelijke druppel.
Wat is er nodig? Wat gaan we doen?
Quelinda verkopen, dat zou kunnen. Instant rust aan ons hoofd. Maar dat is wel heel rigoureus en voelt als vluchten. Bovendien is ze een fantastisch schip!
Quelinda op zeetransport naar IJmuiden dan? Prijzig maar makkelijk want dan is ze binnen een aantal weken weer terug in Nederland. Einde werelds avontuur. Voor beide opties geldt dat we een groot deel van de reis dan niet meer maken. Overslaan waar we juist naar uitkijken. Dat is gek. Via Cuba, de Bahama’s en de Oostkust van Amerika naar Ierland en Schotland met als kers op de taart de aankomst in Nederland volgend najaar, dat is wat we willen.
Verwonderen in plaats van verwelken
Misschien biedt de geplande vakantie in Nederland uitkomst? Drie weken weg van de boot, de verlammende hitte en de voortdurende aaneenschakeling van verandering en onvoorziene omstandigheden. Even naar het bekende en geliefde van Nederland. De gedachte alleen al doet ons goed. Rust is waar we naar verlangen.
De aankoop van ons huis geeft een extra zetje. Zo ontstaat het idee om een langere reispauze in te lassen. Quelinda gaat tijdens het orkaanseizoen in Panama op de kant en wij nemen letterlijk en figuurlijk afstand van ons reizende bootleven.
We gaan de batterij weer opladen om ons avontuur af te maken op een manier die goed voelt. Verwonderen in plaats van verwelken. Je kent het wel, die mooie plaatjes op social media met de zongebruinde blos en een instant vakantiegevoel waardoor je haast niet begrijpt dat we het nu even spuugzat zijn.
Alle rechten voorbehouden | Share a Lot