Quelinda
Quelinda
Amerikanen die zijn zo overdreven, niet? ‘Hi, how are you doing?’ klinkt overal en altijd, maar het antwoord lijkt niemand echt te interesseren. Toch kan ik je zeggen, deze eerste indruk is bedrieglijk.
De eerste echte kennismaking met Amerikanen komt niet in de vorm van een praatje bij de supermarkt of de wasserette dit keer, maar in een noodsituatie op het water.
Na een stevige nachtelijke tocht van 180 mijl vanuit de Bahama’s naderen we West Palm Beach, Florida. De zeedeining en de stroming van de invaart zijn fors. We zijn blij dat we in de luwte van de rivier terechtkomen.
Terwijl de stad ontwaakt, maak ik, moe en voldaan, voorop het anker klaar. De wind trekt aan mijn haren. En dan hoor ik Paul’s stem zelfs boven de harde wind uitgalmen.
‘Charlotte, het gaat niet goed!’ schreeuwt hij. ‘Jan is gevallen. Hij denkt dat hij iets gebroken heeft. Ze hebben hulp nodig.’
Snel ankeren we Quelinda. Paul laat de bijboot zakken en vaart naar buddyboat Yulunga om te helpen. Erika, Jan’s vrouw, heeft mankracht nodig bij het laten zakken van de stroeve ankerketting. Intussen blijf ik aan boord en roep de Amerikaanse kustwacht op. Ik leg de situatie uit, geef onze coördinaten door en wacht op hulp. Hoe snel zal er iemand zijn?
Ik blijf standby op de marifoon en houd ons Amerikaanse telefoonnummer bij de hand. Nog geen tien minuten na het eerste contact is er een sheriff- en politieboot en niet veel later de ambulanceboot. De rust, efficiëntie en betrokkenheid van de hulpverleners zijn immens en even nodig.
Voorbereid op het onverwachtse
Gauw prop ik een rol koekjes, een banaan, een fles water en een warme trui in mijn rugzak. Wie weet hoe lang het zal duren voordat ik terug ben.
"Tot later, lief, doe voorzichtig," zegt Paul.
Ik stap op de tube van de ambulanceboot en neem plaats achter Jan. De verpleegkundige meet zijn bloeddruk. Het voelt vreemd om hier te zitten in plaats van Erika. Maar zo kan Erika Yulunga bewaken en bij hondje Zoë blijven. De brandweerachtige ambulance is indrukwekkend ingericht. Alles groot en breed. Ondanks de consternatie is het de wereld waarin ik thuis ben en die ik begrijp.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar op zee en in een onbekende omgeving heeft het grote gevolgen. Hoe ga je verder als je nauwelijks kunt bewegen op een deinende boot?
Het herstel van de breuk in Jan’s arm zal een poos in beslag nemen en samen staan ze voor een lastige opgave.
’s Avonds terug aan boord staan ook wij weer op scherp. Want hoe goed zijn we zelf voorbereid op situaties als deze? We concluderen dat we onze condities en procedures goed op orde hebben. Een fijn gevoel wanneer adrenaline en hectiek hoogtij vieren.
.
Vriendelijkheid doet ertoe
In de dagen daarna wandelen we door West Palm Beach, langs spierwitte huizen met zuilen met bloeiende paarse regen en strak gemaaide gazons. De Amerikaanse vlag wappert voor de deuren in de stad van president Trump. Alles voelt als een filmset: de gigantische koffiebekers die als modeaccessoires worden meegedragen, de SUV’s die te breed zijn voor Nederlandse wegen, de pluizig geknipte poedels aan velours riempjes.
Mijn versleten zeilkloffie steekt schril af tegen de perfect gestylede Amerikanen hier in Florida, de sunshine state. Voor het eerst in lange tijd voel ik de behoefte om mezelf fancy te kleden. Mezelf op te maken. Ik heb zin in een bezoek aan de grote fashionoutlets en met een waaier aan tassen naar buiten te lopen.
Het maakt niet uit wie we aanspreken. En ik geloof zeker dat het verschil maakt dat we hier ons dagelijkse ding doen en niet de typische vakantietoerist zijn. De hulpverleners, de douanebeambte met begrip, die het geen probleem vond dat we een dag later inklaarden. De vrouw achter de kassa, vriendelijk vragend of we het vlees nog in een extra zakje wilden. De Amerikaanse zeilers die met liefde hun tips deelden. De man in het park, met niet meer dan een muziekbox als bezit. Iedereen is even vriendelijk en bereid te helpen.
Ja, soms is een ‘How are you?’, de ‘Howdy’ slechts een beleefde groet. Net zoals wij ‘hallo’ zeggen wanneer we elkaar op straat passeren. Niet bedoeld om er uitgebreid bij stil te staan. Maar vriendelijkheid, zelfs als het vluchtig is, doet ertoe. En daar kunnen we in Nederland nog iets van leren.
En Jan en Erika? Die zijn intussen in Nederland. Herstel heeft tijd en comfort nodig. Yulunga is op weg per vrachtschip. Ze heeft nog nooit zoveel knopen gelopen.
En ook wij reizen verder. We kijken uit naar alles wat de Oostkust van Amerika ons nog meer te bieden heeft, howdy!
(Reageren hoeft niet, maar vinden we leuk!)
Alle rechten voorbehouden | Share a Lot